The Other Marshmallow..(no s’mores here )

An invasion of a beautiful plant called in arabic Khubbaiz , invaded the farm over the course of the past three weeks directly after the good rainfall we had last month . It’s a popular plant amongst our elders in Kuwait as they often eat it when they are camping in the desert . This Khubbaiz is known in english as Mallow . and this specific type is called :
  

 ” Althaea officinalis (marsh-mallow,[1] marsh mallow, or common marshmallow) is a perennial species indigenous to Europe, Western Asia, and North Africa, which is used as a medicinal plant and ornamental plant. A confection made from the root since ancient Egyptian time evolved into today’s marshmallow treat.[2] ”

“Most of the mallows have been used as food, and are mentioned by early classic writers with this connection. Mallow was an edible vegetable among the Romans; a dish of marsh mallow was one of their delicacies. Prosper Alpinus stated in 1592 that a plant of the mallow kind was eaten by the Egyptians. Many of the poorer inhabitants of Syria subsisted for weeks on herbs, of which marsh mallow is one of the most common. When boiled first and fried with onions and butter, the roots are said to form a palatable dish, and in times of scarcity consequent upon the failure of the crops, this plant, which grows there in great abundance, is collected heavily as a foodstuff.”

Traditional Uses :

” Marshmallow is traditionally used as a treatment for the irritation of mucous membranes,[5] including use as a gargle for mouth and throat ulcers, and gastric ulcers.[6] A study on rats concluded that an extract from the flowers has potential benefits for hyperlipidemia, gastric ulcers and platelet aggregation.[7] The root has been used since the Middle Ages in the treatment of sore throat.[2]

The root extract (halawa extract) is sometimes used as flavouring in the making of a Middle Eastern snack called halva. The flowers and young leaves can be eaten, and are often added to salads or are boiled and fried.

The later French version of the recipe, called pâte de guimauve (or “guimauve” for short), included an eggwhite meringue and was often flavoured with rose water. Pâte de guimauve more closely resembles contemporary commercially available marshmallows, which no longer contain any actual marshmallow.”

more on Wikipedia

We love natural wild plants , we picked a few and dried them using a food dehydrator , then powdered them into a beautiful medicinal green powder , just like we usually do with spinach , basil & kale!

طلع عندنا بالمزرعة نبتة دايما تطلع في موسم الامطار و الشتاء ، و هي نبتة الخبيز 

ختمية الطبية[1] أو الخبيز (بالإنجليزية: Marshmallow) نوع نباتي عشبي ينتمي إلى جنس الختمية من الفصيلة االخبازية. يعرف علميا باسم (باللاتينية: Althaea officinalis).

يحتوي الخبيز علي مواد هلامية وفلافونيدات وكومارينات وحمض السالسيليك واحماض فينولية. اما الجذر فيحتوي على نشا ومواد عديدة السكاكر واسباراجين وحمض العفص.

أستعمالاته 
أغلب نباتات الخبيز استعملت كغذاء، ومذكورة من قبل الكُتّاب الكلاسيكيين . حيث كان خضاراً صالحا للأكل بين الرومان. استعمل الصينيون نوع من الخبيز في غذائهم، وبنجاح صرح البينوس في عام 1592 بأنّ نبات الخبيز تم أكله من قبل المصريين. يؤكل الخبيز مغليا أولاً و ثم يقلّى بالبصل والزبد، الجذور تشكل صحن لذيذ، وفي أوقات الندرة تبعا لفشل وكساد المحاصيل، هذا النبات الذي ينمو لحسن الحظ هناك منه وفرة عظيمة. و كعلاج يستعمل في :
في أمراض الرئتين والأنظمة البولية، بشكل مُحدّد في أحجارِ الكلية.
الجذر الذي يتم حصاده في أواخر الخريف له مفعول مليّن مدرّر.
في مشاكلِ الجلد و المشاكل الهضمية، بشكل مُحدّد التهابات الفمِّ، الالتهاب المعوي، القرحة المعوية، التهاب الأمعاء، والتهاب القولون.
يزِيد تدفق حليب الصدرِ ويسكّن الأنابيب القصبية .
في معالجة الإمساك بالإضافة إلى مرض تهيّج الأمعاء.
الجذر مستعمل في معالجة العروق الدوالية، القرح و الدمامل.
مطهرة وقاتلة لبعض البكتريا والفطريات.

تؤخذ الاوراق وتفرم أو تقطع ثم تغمر في كمية مناسبة من الماء وتوضع على النار حتى تغلى ثم تبرد وتصفى بحيث يزال كل المواد العالقة ويكون الماء صافيا ثم يستعمل على هيئة دش مهبلي أو غسول عادي ويستعمل مرتين إلى ثلاث مرات يوميا كما يمكن تناول المغلي شربا بمعدل كوب إلى كوبين يوميا بعد الوجبات الغذائية.

طبعا احنا اول ما عرفنا فوايده ، اخذنا اوراقه و جففناها بجهاز تجفيف الغذاء و طحناه علي شكل بودرة و الحين عندنا دواء جاهز نحطه عالاكل متى ما بغينا و طعمه لذيذ بعد 440px-Arrels_malvi12Althaea_officinalis_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-008

لمزيد من المعلومات في ويكييبديا

Leave a comment